Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η νέα σεζόν της Euroleague μπορεί να είναι 2,5 μήνες μακριά, είναι όμως ώρα να κάνουμε ένα recap της προηγούμενης και να αναλύσουμε τα δεδομένα της επερχόμενης.

Από την αρχή της χρονιάς ήταν φανερή η υπεροχή του ρόστερ της Ρεάλ, σε βαθμό που οι ακόμα και οι πανάκριβες μεταγραφές της ΤΣΣΚΑ και των Τουρκικών ομάδων ωχριούσαν. Η σεζόν σημαδεύτηκε και από την επιστροφή του Ζέλικο στην Φενέρμπαχτσε, παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν κατάφερε για ακόμη μία χρονιά να περάσει στο Final 4.

Η σαρωτική Ρεάλ, παρέα με ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι και Μπαρτελόνα βρέθηκε στο Final 4 του Μιλάνου, όπου η ιστορία έδειξε για ακόμη μία φορά πως οι μεγάλοι προϋπολογισμοί δεν φέρνουν την ευτυχία. Η Μακάμπι είχε φτάσει ως εκεί όντας το outsider, η Μπαρσελόνα φαινόταν αρκετά αποδιοργανωμένη, όπως και η CSKA. Όλοι φυσικά περίμεναν να συμβεί αυτό που ο Ολυμπιακός είχε στερήσει από τους Μαδριλένιους πέρσι. 


Με έναν εκπληκτικό Rice, η Μακάμπι του David Blatt διαδέχθηκε στο θρόνο της Ευρώπης τον back-to-back πρωταθλητή Ολυμπιακό, μετά από έναν τελικό για δυνατές καρδιές. Το φιάσκο επαναλήφθηκε, λοιπόν, για τη Ρεάλ, παρά το γεγονός ότι οι παίκτες της στην πλειοψηφία τους ήταν υπερταλαντούχοι και έμπειροι.

Δεν είναι πλέον ωφέλιμο να συζητάμε γιατί και πως η Ρεάλ ξαναέχασε τον τίτλο, πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι άξια ο Sergio Rodriguez αναδείχθηκε MVP της χρονιάς.

Άραγε θα τα καταφέρει φέτος η Ρεάλ με την απουσία του εκπληκτικότατου Nikola Mirotic να ανακηρυχθεί βασίλισσα της Ευρώπης; Ο χρόνος θα δείξει.

Και ας επιστρέψουμε στο σήμερα, ή μάλλον, στο άμεσο μέλλον της Euroleague. Πριν μέρες έγινε η κλήρωση των ομίλων, και φάνηκε εξαρχής πως εν δυνάμει άλλοι έχουν εύκολο και άλλοι δύσκολο έργο.


Εύκολο-σχετικά- έργο έχει η Ρεάλ Μαδρίτης στο Group A, με μόνους απειλητικούς αντιπάλους την ανανεωμένη Έφες και τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η Ζαλγκίρις με το ρόστερ που διατηρεί δεν μπορεί να ελπίζει ούτε φέτος για κάτι καλύτερο από τους 16. Μένει να δούμε το ντεμπούτο των Νιζνί και Σάσαρι, αλλά και την επιστροφή της Unics (ναι, το πιστεύω).

Το Group B είναι δύο ταχυτήτων. Από την μία η περσινή πρωταθλήτρια Μακάμπι και η φιναλίστ ΤΣΣΚΑ, και από την άλλη Ουνικάχα, Άλμπα, Τσεντεβίτα και η πάλαι ποτέ θρυλική Λιμόζ. Η Μακάμπι έχει να αντιμετωπίσει τη φυγή  του Rice, όπως και η ΤΣΣΚΑ αυτή των Micov και Krstic, ενώ ο Πάρκγο μετακόμισε από την ΤΣΚΚΑ στην Μακάμπι! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την απόδοση των 4 ομάδων πλην ΤΣΣΚΑ-Μακάμπι, καθώς προβλέπονται αγωνιώδη παιχνίδια.

Έπειτα αρχίζει η "σφαγή" του Group C. Θέλετε Μπαρτσελόνα; Έχει. Θέλετε Παναθηναϊκό; Έχει. Θέλετε σκληροτράχηλη Μπάγερν; Έχει! Γίνεται χαμός, εν ολίγοις. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει τον νταμπλούχο Ελλάδας Παναθηναϊκό σε μη F4 φάση ούτε και γω δεν ξέρω για ποια συνεχόμενη χρονιά! Εκτός αυτού, η ενισχυμένη Φενέρμπαχτσε και η αθλητική Μπάγερν καθιστούν το γκρουπ το πιο ενδιαφέρον εκ των τεσσάρων. Σ' αυτό υπάρχει επίσης η περσινή μέτρια Αρμάνι Μιλάνο που ενισχύθηκε από τον επίσης μέτριο πέρσι Λίνας Κλέιζα, και η πρωτοεμφανιζόμενη Πολωνική Τουρόφ.

Τα πράγματα ίσως είναι λίγο πιο ξεκάθαρα στο Group D με επικεφαλής τον Ολυμπιακό. Η Βαλένθια που συνεχίζει χωρίς τον Λαφαγιέτ, ο οποίος μετακόμισε στους Πειραιώτες, δεν έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο αγωνιστικά. Η Λαμποράλ Κούτσα ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο, με στυλοβάτη τον San Emeterio. Από την άλλη, η Γαλατασαράι επιστρέφει δυναμικά φέτος, με αξιόλογο ρόστερ. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του ο Ερυθρός Αστέρας χωρίς τον Nelson, αλλά και το ντεμπούτο της Λιθουανικής Νεπτούνας Κλάιπεντα. Σημειωτέον, η Νεπτούνας είναι μόλις η δεύτερη Λιθουανική ομάδα στην Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2014-15, δεδομένης της απουσίας της Λιέτουβος Ρίτας.

Οι μεταγραφές φυσικά δεν έχουν τελειώσει, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις μέσα στη σεζόν. Αναμένουμε το έναυσμά της τον Οκτώβρη...

Συνολικά, πλέον πιστεύω πως δεν θα υπάρξει μόνο μία υπερομάδα όπως υπήρξε η Ρεάλ πέρσι και πρόπερσι. Η Έφες έχει κάνει κινήσεις ματ. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχει κατεξοχήν έμπειρους παίκτες πλέον, όμως δουλεύει στο μοτίβο που δίδαξε με επιτυχία Ντούσαν Ίβκοβιτς με νέα παιδιά στο ρόστερ. Η ΤΣΣΚΑ αρχίζει να ατροφεί, ενώ αντίθετα Γαλατασαράι και Ολυμπιακός προσπαθούν να επανέλθουν δυναμικά. Εντός γηπέδου ίνονται οι ανατροπές,  αυτό το έχουμε καταλάβει. Γι' αυτό δεν προδικάζω τίποτα.

Προβλέπεται απίστευτη σεζόν!
Categories: ,

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *