Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Με το πέρας της 8ης αγωνιστικής, 10 έγιναν οι ομάδες που έχουν περάσει στο Top 16, αφήνοντας πολλές στους τελευταίους 32 του Eurocup.

(Οι ομάδες μέχρι στιγμής είναι: Real + Efes από Group A, CSKA + Maccabi + Unicaja από Group B, Barcelona + Fenerbahce + Παναθηναϊκός από Group C, Ολυμπιακός + Crvena Zvezda από Group D.)

Θα επιχειρήσω μια διαφορετική ανασκόπηση αυτή τη φορά, έτσι για να μην πλήττουμε, και θα αναφερθώ σε αγώνες, καθώς είναι ευκολότερο το σχόλιο όταν αντιπαραβάλονται δύο ομάδες.
 
1. Nizhny - Real (98-101).
Βλέποντας το σκορ, σίγουρα σοκάρεσαι. Η Real να δέχεται 98 πόντους από μία ομάδα που πλέον δύσκολα διεκδικεί κάτι παραπάνω στην Euroleague; Σαφώς, αυτό σημαίνει ότι οι Μαδριλένιοι έχουν τρύπες στην άμυνα που πρέπει να κλείσουν και μοιάζουν λίγο σαν να έχουν χάσει τους ρόλους τους εντός παρκέ σε σχέση με πέρσι. Για τη Nizhny, ο Taylor Rochestie έκανε το παιχνίδι της ζωής του, πιάνοντας στον ύπνο τους Rodriguez και Llull ουκ ολίγες φορές.

2. Dinamo Sassari - Unics Kazan (68-72).
Η Sassari έχει ήδη αποκλειστεί από το Top 16, όμως τόσος ζήλος στο παιχνίδι της είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος! Παραλίγο να κάνει την έκπληξη στο τελευταίο δεκάλεπτο όπου η άμυνα της Unics χαλάρωσε, όμως οι παίκτες του Pashutin και ειδικά ο εκπληκτικός D'or Fischer δεν επέτρεψαν την ανατροπή. Και πάλι δύσκολη νίκη για την Unics που με τον Pashutin δείχνει να μπαίνει σε τροχιά Top 16, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

3. Zalgiris - Anadolu Efes (57-66).
Τι μπορεί να πει κανείς για το πρώτο δεκάλεπτο της Zalgiris με μόνο ένα καλάθι; Προφανώς να επαινέσει την άμυνα της ομάδας του Ντούντα, που για πρώτη φορά κατ'εμέ λειτούργησε ρολόι και υποχρέωσε μία από τις πιο φιλόδοξες ομάδες φέτος σε εντός έδρας ήττα (δεν περνάς εύκολα από τη Zalgirio Arena!). Συνήθως όσοι με διαβάζετε ξέρετε πως λέω ότι στις ήττες της Zalgiris φταίει η κακή φόρμα του Anderson, όμως αυτή τη φορά όλοι οι παίκτες της βρίσκονταν σε λάθος γήπεδο! Και ας ξέσπασε στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Αμερικανός, πήρε πολλές υπερβολικές προσπάθειες εκ των οποίων οι μισές δε βρήκαν στόχο. Αναλυτικότερα το παιχνίδι εδώ.

4. Limoges - Unicaja Malaga (67-64).
Οι Ισπανοί πήραν το παιχνίδι ζεστά από την αρχή με ρεσιτάλ άμυνας και αντίστοιχη επίθεση για συνοδεία, όμως η Limoges αντέδρασε. Αν και οι πρώτοι ηττήθηκαν, οι συνθήκες τους κατατάσσουν πλέον στο Top 16. Προσωπικά θεωρώ από την Unicaja λείπει ένας leader, ένας άνθρωπος που θα πάρει την ευθύνη στα δύσκολα. Η πολυφωνία στην επίθεσή τους δεν είναι κακή, απλά μερικές φορές δεν είναι αρκετή, ειδικά απέναντι στις ομάδες που θα βρει μπροστά της από δω και πέρα. Η Limoges από την άλλη ίσως είναι η πιο αδικημένη ομάδα φέτος αν αναλογιστεί κανείς το σκληρό της παιχνίδι. Σε άλλον όμιλο (π.χ. 4ο) θα είχε αναμφίβολα καλύτερη πορεία.

5. Maccabi - Alba (95-89).
Έστω και έτσι, η Maccabi πήρε τη νίκη από την καλύτερη γερμανική ομάδα φέτος, με πρωταγωνιστές τους Smith και Randle. Η απόλυτη ισορροπία στη στατιστική των ομάδων δικαιολογεί το τόσο υψηλό σκορ και από τις δύο.

6. CSKA - Cedevita (97-79).
Σε αντίθεση με την πολυφωνία της Unicaja στη επίθεση, η πολυφωνία της CSKA λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο λόγος; Συνδυάστηκε με εξαιρετική άμυνα, που ίσως χαλάρωσε λίγο όταν πλέον η διαφορά δεν ήταν επίφοβη , εξού και οι 79 πόντοι. Αν μη τι άλλο, η ομάδα του Ιτούδη δείχνει πως είναι έτοιμη για όλα. Με ή χωρίς Teodosic κατασπαράζει με άνεση όποιον αντίπαλο βρεθεί μπροστά της και είναι από τις πιο μεστές ομάδες φέτος. Η επιστροφή του De Colo ήρθε στο κατάλληλο σημείο για την ομάδα.

7. EA7 - Bayern (83-81).
Σπουδαία νίκη για την EA7 με καλάθι του Hackett στην εκπνοή που ανοίγει ορίζοντες στην ομάδα από την Ιταλία για την επόμενη φάση. Αν και η Bayern αυτή τη φορά ήταν καλύτερη σε σχέση με όπως την έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, με 7 ήττες συνεχίζει πλέον στο Eurocup και αποτελεί τη μεγαλύτερη μου απογοήτευση φέτος.

8. Fenerbahce - Παναθηναϊκός (84-62).
Το μεγαλύτερο ερώτημα μετά από αυτό το παιχνίδι είναι ένα: τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός μετά τον Διαμαντίδη; Έχουν δεθεί σαν το ουίσκι με τη νύχτα, σαν το bourbon με το Kentucky. Από τη στιγμή που βγήκε εξαιτίας του τραυματισμού, κατέβηκε ο διακόπτης. Ο αρκετά καλός π.τ.Δ.Δ. (προ τραυματισμού Δημήτρη Διαμαντίδη) Wright θα μπορούσε να φτάσει ρεκόρ καριέρας την Πέμπτη με την τροφοδότηση από τον Έλληνα guard, κάτι που δεν έγινε. Εν τω μεταξύ, ο Erden έκανε πάρτι στη ρακέτα του Παναθηναϊκού και ο Bogdanovic δεν άφησε rebound για rebound!

9. Turow - Barcelona (65-104).
Σε αυτή την περίπτωση το σκορ τα λέει όλα. Επιτέλους η Barcelona σάρωσε και επιθετικά και αμυντικά (10 παραπάνω rebounds, 25 έναντι 10 assists!) και δίκαια κρατάει τα ηνία του ομίλου της. Οι όποιες αμφιβολίες είχα στην αρχή της σεζόν, εξασθενούν.

10. Galatasaray - Laboral Kutxa (82-89).
Η νίκη της Laboral κρίθηκε στα rebounds. Η άμυνα και τα rebounds σε κοντινά σκορ είναι το Α και το Ω του παιχνιδιού. Όποιος ελέγχει και τα δύο έχει τις μαθηματικές πιθανότητες με το μέρος του. Η Galatasaray δεν το έκανε αυτό και το πλήρωσε. Για να είμαστε αντικειμενικοί, δύσκολα χάνει την πρόκριση από τη Neptunas, όμως δύσκολα θα κάνει και κάτι στο Top-16. Βέβαια, άλλο ένα ερώτημα αποτελεί η πορεία της Laboral μετά τον Heurtel. Μπορεί ο San Emeterio και η υπόλοιπη παρέα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις; 

11. Ολυμπιακός - Neptunas (89-79).
Ο Ολυμπιακός έπαθε Neptunas και η Neptunas Ολυμπιακό! Ήταν το πρώτο παιχνίδι που οι Λιθουανοί μπήκαν στο καλάθι, με όποιο ρίσκο και αν αυτό συνδέεται (aka κοψίματα Petway). Προς θεού, δεν ξέχασαν το αγαπημένο τους run 'n gun παιχνίδι και εκτέλεσαν 24 3ποντα, που μόλις 8 βρήκαν στόχο. Από την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός πήρε περισσότερες προσπάθειες από τα 6.75μ απ'ότι συνήθως. Αυτό που χρειάζεται η ομάδα του Σφαιρόπουλου είναι συνέχεια στην άμυνα, όχι άμυνα ανά διαστήματα. Και θα το βρει.

12. Valencia - Crvena Zvezda (68-77).
Η χαριστική βολή για τη Valencia ήρθε με ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, που έστειλε τους Ισπανούς στο Eurocup και τους Σέρβους στο Top 16. Ο Marjanovic συνεχίζει το βιολί του, αν και αυτή τη φορά κατέβασε λίγο τις ταχύτητες δικαιολογημένα.

Σε άλλα νέα, είδατε τι έκανε ο D'or Fischer απέναντι στην Sassari; Αν όχι, ορίστε η ευκαιρία:


Αυτά για την ώρα, τα λέμε στο επόμενο ποστ!
 

4 σχόλια:

  1. Αν εχει δείξει κάτι παραπάνω απο τα συνηθισμένα η φετινή Ευρωλίγκα είναι οτι όλες οι ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν κάτι.
    Απόδειξη τα πόσα ματς έληξαν με διαφορά απο 1 εως 5 πόντους, που κάλλιστα μπορούσαν να είναι κάποια απο αυτά ανάποδα και να έχουμε τελείως άλλες βαθμολογίες.
    Κανένα ματς δεν ειναι αυτο που λέμε εύκολο, ή αυτο που παλιά λέγαμε εύκολο και πατούσαν με το ζόρι 300 άτομα να δουν ενα ματς της ελληνικής Α1 πχ Ολυμπιακός-Τρίκαλα. Παρεμπιπτόντως και η Α1 βλέπω δειλά να πηγαίνει περίπου όπως η Ευρωλίγκα. Να παίζει δηλαδή ο πρώτος με τον 9ο της βαθμολογίας και να ζορίζεται κάποιες φορές. Αν και οι δύο πρώτοι εκεί ειναι σίγουροι.
    Αυτη τη στιγμή δεν μπορώ να χρίσω ως φαβορί καμμία ομάδα αλλά αν με ζορίσεις θα έλεγα ίσως Ρεάλ και Μπάρτσα, ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακός να ξεχωρίζουν, όμως δεν το λέω, ειναι νωρίς.
    Αυτά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό για το σκορ φαντάζομαι προκύπτει από το Nizhny-Real; Μην ξεγελιέσαι, η Real πάει να αποφύγει Barca (αλλά θα πέσει πάνω σε CSKA αν συνεχίσει έτσι).
      Υπάρχουν και τα εύκολα ματς, βλ. Turow-Barcelona. Όχι γιατί υποτιμώ την Turow, αλλά γιατί η Barcelona το έκανε εύκολο. Επίσης μη συγκρίνεις Α1 με Euroleague. Καμία σχέση.
      Στο είπα και προσωπικά, θα στο πω και εδώ, η Real είναι φαβορί μόνο στα χαρτιά. Στο γήπεδο έχει περισσότερες τρύπες και από ελβετικό τυρί.
      P.S. Δεν είναι καθόλου νωρίς, Γιάννη. Έχουν περάσει 2 μήνες, κοντεύει το Τοπ 16. Όχι για θέμα φαβορί, αλλά για την απόδοση κάθε ομάδας. Οι δικαιολογίες είναι για 1-2 αγωνιστικές. Η Real από την αρχή της σεζόν έχει κάνει μόνο ένα καλό παιχνίδι ενάντια στη Nizhny (και αυτό στην έδρα της) και τα έχει θαλασσώσει σε 4. O Rodriguez που τον αγαπώ τόσο πολύ, όσο καλή δουλειά κάνει στην επίθεση, τόσο χάλια είναι αμυντικά. Δεν αρκεί λοιπόν να έχεις δυνητικά καλούς/εύστοχους παίκτες, στο μπάσκετ είναι το Α και το Ω η άμυνα.

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική ανασκόπηση της αγωνιστικής και απόλυτα διαφωτιστική. Μπράβο!
    Wert.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *