Δευτέρα 13 Απριλίου 2015


Γι'αυτό το ζευγάρι δε μπόρεσα να σκεφτώ κλισεδιάρικο τίτλο όπως με το πρώτο (Διαβάστε: Η Ρωσική αρκούδα και η "βαριά φανέλα"), όμως συνεχίζουμε τις αναλύσεις στην ίδια λογική.

Ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα σειρά εκ των τεσσάρων. Από τη μία έχουμε ένα μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου (Fener) κι από την άλλη μια ομάδα που παρά τα σκαμπανεβάσματα, δεν τα έχει πάει διόλου άσχημα.

Ο παράγοντας Bjelica.

Είναι αυτός που έχει κάνει τη διαφορά στην παρουσία της Fener φέτος και συνεχίζει ακάθεκτος. Αποτελεί μόνιμη απειλή γύρω από το καλάθι, μαζεύει μόνος του σχεδόν το 1/3 των ριμπάουντ της ομάδας του και πολλές φορές τον έχουμε δει να μοιράζει και τελικές πάσες. Είναι ασταμάτητος, το κορμί του πολύ δυνατό και η βελτίωση που δείχνει φέτος είναι καθοριστική. Κι ενώ ο Randle φαίνεται αρκετά ικανός να τον κοντράρει, σίγουρα δεν είναι αρκετός να σταματήσει το πελώριο κύμα που λέγεται Bjelica.


Οι τρελοί σουτέρ.

Το λιγότερο που περιμένει κανείς σ'αυτή τη σειρά είναι εντυπωσιακά σουτ from downtown που λέμε και μεις στο χωριό μου.

Η Maccabi έχει τον Smith, η Fener τους Goudelock και Bogdanovic. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο μεν Smith είναι απαραίτητος στη Maccabi, οι δε Goudelock και Bogdanovic απλά συνθέτουν το παζλ της εκτέλεσης. Πιο απλά: Ο Smith κρατάει τη Maccabi μόνος του (ίσως και με λίγη βοήθεια από τον Randle..), ενώ οι δύο σουτέρ της Fener είναι επιπλέον λύσεις για τον Obradovic.


Με τους ψηλούς τι παίζει;

Ίσως αυτό να είναι το μόνο μεγάλο τρωτό σημείο της Fener. Οι Zoric-Erden δε μπορούν με τίποτα να ανταποκριθούν σ'αυτό που ζητάει ο Obradovic. Ο ένας δείχνει να παίζει σ'άλλο γήπεδο κάθε φορά κι ο άλλος είναι επιρρεπής σε λάθη. Απ'την άλλη όμως βρίσκεται ο Savas! Ο Τούρκος σέντερ έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο στα τελευταία παιχνίδια. Είναι ιδανική λύση για να αμυνθεί εναντίον είτε του Σοφοκλή είτε του Tuys. 

Βέβαια, οι "ημίψηλοι" (τα 4αρια,ντε!), είναι χάρμα οφθαλμών. Μέσω... Bjelica, μπορεί να αναδειχθεί και ο Vesely, παραπάνω απ'όσο τον έχουμε συνηθίσει, χωρίς όμως να διαταράσσει την ισορροπία στο παρκέ, όπως αναφέρεται και στο Euroleague Adventures στο κομμάτι με το 4/5 pick 'n roll.

Με τη σειρά τους, οι ψηλοί της τωρινής πρωταθλήτριας Ευρώπης δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο εντυπωσιακοί. Ο Σοφοκλής έχει τον τρόπο του μέσα στη ρακέτα αλλά τίποτα ιδιαίτερο έξω απ'αυτή, ενώ σίγουρα θα δυσκολευτεί απέναντι στους πιο γρήγορους ψηλούς της Fener. Η συμβολή του Tuys αναμένεται να καθορίσει τα παιχνίδια της Maccabi, καθώς ο Smith βασίζεται πάνω του για να τροφοδοτηθεί είτε με πάσες είτε με χώρο.

Ριμπάουντς

Το παιχνίδι της Fenerbahce "βασιλεύει" μέσα από τα ριμπάουντς. Μέσω αυτών, έχει δεύτερες ευκαιρίες (καμιά φορά και τρίτες) και φυσικά τις εκμεταλλεύεται, σκοράροντας. Το καλό για τη Maccabi είναι ότι κι εκείνη αρπάζει όσα ριμπάουντς βρίσκονται στο δρόμο της. Βλέποντας τα στατιστικά, η Fener έχει 35.6 ανά μ.ό. σ'όλες τις φάσεις, ενώ η Maccabi 36.2. Η ισορροπία σ'αυτόν τον τομέα υποδηλώνει πως μία από τις δύο πρέπει να γίνει πιο σκληρή και διεκδικητική στην άμυνα.

Speaking of which... Άμυνα!

Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα περισσότερο σημαντικό στις σημειώσεις του Goodes από την άμυνα στο ιδιάζον pick 'n roll της Fener. Το να ξεφύγεις από το σκριν της Fener (ή π.χ. του Savas) δεν είναι πάντα εφικτό. Ο μόνος τρόπος να αμυνθείς βέβαια είναι να προσπαθήσεις να ξεφύγεις και να ακολουθήσεις τον αντίπαλο στο καλάθι. Αλλιώς δέχεσαι ωραιότατο pick 'n roll και πας κλαίγοντας στη μαμά σου.

Έδρα Κωνσταντινούπολη ή Τελ Αβίβ;

Meh. Θαρρώ πως και οι δύο ομάδες είναι ικανές να σπάσουν η μία την έδρα της άλλης. Το έχουν κάνει μέσα στη χρονιά και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Πρόβλεψη

Τείνω προς Fenerbahce και πιστεύω πως η σειρά θα τελειώσει 3-2 υπέρ της. Έχω εμπιστοσύνη στη Maccabi πάντως. Όπως και να χει, θα δούμε μια σειρά με υψηλού επιπέδου μπάσκετ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *