Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Καλησπέρα!

Καιρό έχω να κάτσω να γράψω blog post και αυτές τις μέρες έχω την τέλεια ευκαιρία, το ντέρμπι των αιωνίων και ό,τι συνέπειες είχε αυτό. 

Οι συνέπειες; Γνωστές σε όλους. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα κάθε άλλο από παρορμητική ήταν. Δεν είναι δα ο Ολυμπιακός και Ζάλγκιρις επί Ρομανόφ που απέλυε τους προπονητές μετά από 3 συνεχόμενες ήττες! Η ήττα από τον... νεοσύστατο Παναθηναϊκό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Επί μία σεζόν ο Ολυμπιακός παρέμεινε στάσιμος, δίχως κάτι εντυπωσιακό σε επιδόσεις εντός και εκτός συνόρων. Πάλεψε με την ψυχή του για να βρεθεί στο Final Four του Μιλάνο και θύμισε σε πολύ εκείνη την ομάδα που το 2012 αποστόμωσε όλη την Ευρώπη. Όσο πάθος κατέθεσε εναντίων της Ρεάλ, τόσο παραδομένος παρουσιάστηκε στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, σε τελικούς και μη.

Το προχθεσινό παιχνίδι το νίκησε ο Παναθηναϊκός ή το έχασε ο Ολυμπιακός; Ιδού το ερώτημα. Οι πιτσιρικάδες του Παναθηναϊκού το πάλεψαν, όμως σε δύο καλά διαστήματα παιχνιδιού που έδειξε ο Ολυμπιακός, ήταν σαν να έπαιζε χωρίς αντίπαλο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν σωστές βάσεις στην ομάδα του Πειραιά που χρειάζονται καλύτερο συντονισμό.

Παιχνίδι ψυχολογίας πάνω απ' όλα λοιπόν, με τον Παναθηναϊκό να έχει την απαραίτητη συγκέντρωση και ψυχική δύναμη που χρειάζεται μία ομάδα για να "καθαρίσει" το παιχνίδι. Σ' αυτόν τον τομέα ο Ολυμπιακός πάντα υστερεί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, το γιατί παραμένει μυστήριο μέχρι και σήμερα. Τι είναι αυτό που κομπλάρει τους Πειραιώτες;

Το πιο απτό παράδειγμα; Μετά την Euroleague του 2013 και εκεί που περιμένεις η ψυχολογία του Ολυμπιακού να είναι στα πικ, έρχονται οι τελικοί και τα πάνω κάτω! Ο Παναθηναϊκός εν τέλει κατακτά το Πρωτάθλημα και τα σύννεφα πάνω από τη φυσιογνωμία του Μπαρτζώκα γίνονται όλο και πιο μαύρα. Προσωπικά με παραξενεύουν αυτές οι Dr Jekyll και Mr Hyde μεταλλάξεις του Ολυμπιακού όταν παίζει με τον Παναθηναϊκό!

Ίσως κάποιοι παρεξηγηθούν, αλλά με το χέρι στην καρδιά και την όποια κρίση επί του αθλήματος διαθέτω, ο Παναθηναϊκός πέρυσι και φέτος σε καμία περίπτωση δεν είναι η ομάδα των 6 Ευρωπαϊκών. Προσπαθεί με νέους παίκτες (σε ηλικία), να σχηματίσει έναν κορμό για να τον "σηκώσει" στα επόμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαθέτει πολύτιμη εμπειρία από τώρα. Δεν ξέρω επομένως αν ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν με την σωστή ψυχολογία στο ΟΑΚΑ προχθές αν θα μπορούσαν οι Πράσινοι να έχουν εύκολη βραδιά, δεδομένης της απειρίας. Βέβαια, με τα "αν" δεν κερδίζονται παιχνίδια...

Πολλά τα λάθη του Μπαρτζώκα και ίσως δεν είναι ανάγκη πλέον να υπενθυμίζονται από τη στιγμή που τίμια παραιτήθηκε από τη θέση του, έστω και τώρα. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι πως η αλλαγή θα γίνει στην αρχή της σεζόν. Τίποτα δεν έχει χαθεί από τις μεγάλες διεκδικήσεις ακόμα και υπάρχει χρόνος. Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης της Euroleague "επιτρέπει" το νέο προπονητικό καθεστώς.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, με σκληρή δουλειά και με το πέρασμα του χρόνου, θα καταφέρει να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Ίσως να μην είναι φέτος, ίσως να μην είναι του χρόνου. Αυτό είναι το κακό με τις ομάδες που μεσουρανούν για χρόνια στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Περιμένουν όλοι να είναι πάντα η ίδια ομάδα, πράγμα που είναι φύσει αδύνατο. Για φέτος βλέπω ταβάνι νωρίς πάντως, εκτός αν έρθει η μεγάλη έκπληξη και γίνει...Ολυμπιακός του 2012! Θα έρθει πάλι όμως ο καιρός που η Ευρώπη θα μιλάει για αυτόν, ελπίζω για την μελλοντική αγωνιστική του δεινότητα και μόνο.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν προπονητή που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους παίκτες (και έναν ψυχολόγο!) και ο Παναθηναϊκός χρειάζεται χρόνο. Οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει και αναμένουμε νέα εποχή.

Υ.Γ. 1. Περιμένω στα σχόλια να μου απαντήσετε το εξής: Αν γινόσασταν Αγγελόπουλοι για μία μέρα, ποιον προπονητή θα διαλέγατε;
Υ.Γ. 2. Μία νίκη δεν φέρνει την άνοιξη.
Υ.Γ. 3. Μακριά οι τραμπούκοι από το μπάσκετ.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιο ποστ, ειχα καιρο να μπω εδω μεσα με ετουτα και με εκεινα. Δεν ειναι μονο η ψυχολογια, αλλα και τα πολλα λαθη του Μπαρτζω που τα εχουμε αναφερει τις μυριες οσες φορες. Λαθη που και η ιδια η διοικηση με τη σταση της αποδεχτηκε και προκαλεσε ως ενα βαθμο. Βεβαια τις προαλλες μιλησε ξεκαθαρα το κομπλεξ της ομαδας. Εγω στη παρουσα φαση θα εφερνα Μαρκοβιτς, με προδιαθετει θετικα και αν παει καλα και δεν υπαρξει κατι αξιολογο το καλοκαιρι γιατι οχι και να παραμεινει. Βεβαια παιζει να ειμαι ο μονος που νιωθει ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Welcome back λοιπόν! Είπα να μην επισημάνω τα τόσα λάθη που έχει κάνει ο Μπαρτζώκας (θα ήθελα να το κάνω σε ξεχωριστή ανάρτηση βέβαια..). Η διοίκηση σίγουρα φταίει, κυρίως στο ότι η απομάκρυνσή του δεν ήρθε νωρίτερα. (π.χ. με το που τέλειωσε η σεζόν πέρσυ).
      Μάρκοβιτς ε; Δε νομίζω ότι έχει την απαραίτητη εμπειρία που χρειάζεται γι'αυτή τη θέση (αν μη τι άλλο άλλο Euroleague και άλλο Ψωροκώσταινα). Ο Μίλαν πως σου φάνηκε χθες;

      Διαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *